KIL DÖNMESİNİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ
Kıl Dönmesi özellikle 18-40 yaş arası bir çok erkeğin korkulu rüyası haline gelmiş bir hastalıktır. Genellikle çıktığı bölge açısından kişinin çekincelerinin olduğu , tedavi olmaya zor karar verdiği , karar verip ameliyat olduktan sonra yara bakımı , pansumanı ve daha ileriki dönemde de tekrarlama korkusuyla kişinin başına büyük bir sıkıntı veren bir hastalık. Malesef ben de bu hastalıktan muzdaribim. Sizlere gerek tıp eğitimim sürecinde aldığım bilgilerden gerekse hastalığı yaşayan biri olarak tecrübelerimden bir kaç kesit alarak biraz bilgilendirme yapmak istiyorum.
İlk olarak ; Nedir Bu Kıl Dönmesi ?
Kıl Dönmesi – Dermoid Kist – Pilonidal Sinüs ; özellikle makat bölgesindeki ciltte oluşan bir boşlukta kıl , tüy , deri döküntüsü , elbise tozları gibi yabancı cisimlerin birikmesiyle oluşan iltihaplanma sürecidir. Bazı araştırmalara göre , deride bulunan kıl foiküllerinin tıkanması sonucu oluşan iltihaplanma da bu hastalıkta büyük rol oynamaktadır.
Peki , Kıl Dönmesi Kimleri Daha Çok Etkiler
Kadınlara nazaran erkekleri daha çok etkiler , yaşlı ve çocuklara nazaran 18-40 yaşlarındaki kişileri daha çok etkiler.
Kıl Dönmesini Kolaşlaştıran Etmenler Nelerdir?
-Vücut kılınızın tipi (Sertliği , Deriden çıkış açısı)
-Günlük dökülen kıl miktarınızın fazla olması
-Vücut bakımının iyi olmaması ve makat bölgesinin nemli kalmasıyla kılların batmasının kolaylaşması
-Kalçalar arasında yarık meydana gelmesi ve uzun süre oturarak çalışmak.
Biraz da Kıl Dönmesinin Belirtilerinden Bahsedelim
Kimi hastalarda hiç bir belirti vermeyebilir ve tesadüfen teşhis edilebilir. Şikayet veren belirtiler , küçük bir çukurdan , büyük bir kitleye kadar değişebilir. İltihap, kan ve ya çeşitli renklerde akıntı gelmesi ilk belirtisi olabilir. Enfeksiyon gelişmişse , yara bölgesi kırmızı ve hassas hal alabilir.
Hastaların büyük çoğunluğu akut apse dediğimiz , pürülan akıntı ile kliniğe başvururlar. Apse drenajı ile rahatlarlar ama kesin tedavi ameliyattır.
Siz de kıl dönmesinden şüpheleniyorsanız en kısa sürede genel cerrahi polikliniğine randevu alın ve muayene olun. Korkarak sadece tedavi sürecini ertelersiniz , hastalığın ve ameliyatın büyümesine neden olursunuz.
Yazının başında belirttiğim gibi ben de bu dertten muzdariptim , ameliyat oldum ve kurtuldum. En kısa sürede sizin de tedavi olarak iyileşme sürecine girmeniz temennisiyle.
Sağlıklı Günler Dilerim