Hat Sanatı |
Hat Sanatı
Hat, kelime olarak yazı ve çizgi anlamlarını taşımaktadır. Kısacası estetik kurallara bağlı olarak yazı yazma sanatı olarak da açıklanabilir. Hat sanatı ise genel olarak güzel yazı anlamına gelmektedir. Görsel bir sanat türü olarak tanımlayabileceğimiz hat sanatı, ilk ismi olan Hüsn-i Hatt olarak da söylenir. Bu güzel yazı yazma işini yapan kişiye de hattat denilmektedir. Güzel yazı anlamına gelen hat sanatının batı kültüründeki karşılığı kaligrafidir. Fakat batı kültürü kaligrafiye İslam toplumları kadar önem vermemektedir. Arapçada ‘hatt’ mastarından türeyen ve yazı, çizgi, yol manasına gelen hat kelimesi güzel bir şekilde yazı yazma sanatıdır. Arap yazısı, önceleri Mekke ve Medine’de cezm adıyla anılmakta idi.
Hat Sanatının Tarihi
750-1258 yılları arasında hüküm sürmüş olan Abbasiler döneminde hat sanatı, Sülüs, Nesih, Muhakkak, Reyhani, Tevki ve Rika adları ile çeşitlendirilmiştir. Abbasilerin 1258 yılında tarihten silinmesinin ardından da hat sanatı Türk ve İranlı hattatların eline geçmiştir. Geçmişimizde büyük bir öneme sahip olan hat sanatını pek çok tarihi yapıtlarımızda da görmemiz mümkündür. Özellikle de Osmanlı Türkleri hat sanatında ulaşılması güç bir yere gelmiştir. İstanbul fethedildikten sonra ise hat sanatının ölümsüz merkezi olmuştur. Türk hat sanatının kurucusu sayılan Şeyh Hamdullah’ın üslup ve anlayışı Arap yazısına estetik bakımdan olgun bir biçim kazandırmıştır.
Hat sanatını öğrenmek için hattatlar yüzyıllar boyunca usta-çırak ilişkisi içinde yetişmişlerdir. Fakat çok uzun bir geçmişe sahip olan hat yazısı günümüzde de oldukça sevilmekte ve insanların ilgisini çekmektedir. Bu ilgi nedeniyle ülkemizde resmi ya da özel pek çok kurs açılmıştır. Başlangıçta alıştırma niteliğinde olan hat öğrenme işine ‘meşk’ denmektedir. Meşk ile tek tek harflerin yazılışı öğrenilmektedir. Eskiden tam anlamıyla hat yazısını yazabilmek için uzunca bir süre eğitimden geçmek gerekmekte idi. Bu eğitim sonrasında ise ‘icazetname’ adlı izin ve başarı belgesi verilmekteydi. İcazetnamesi olmayan bir kişi hattat sayılamazdı.
Bu Sanatı icra ederken, kalem, kalem tıraş, aherli kâğıt, mürekkep, maktalar, likaa, hokka, kalemdan, divit, mühre, makas, ucu açılmamış celi kalem gibi malzemelere ihtiyaç vardır.
Bizi Takip Edebileceğiniz Sosyal Medya Hesaplarımız;
Youtube: https://www.youtube.com/KesinBilgiTR
Twitter: https://twitter.com/Kesinbilginyt
İnstagram:https://www.instagram.com/kesinbilgiofficial/
Facebook: https://www.facebook.com/kesinbilgitr/
Pinterest: https://tr.pinterest.com/kesinbilgi/
Adreslerinden takip edebilir, Paylaştığımız Tüm Güncel İçeriklere Ulaşabilirsiniz. İlgi ve Alakanız İçin Tekrardan Teşekkürler…