Kuş Bakımı ve Kuş Kafesleri Nasıl Olmalıdır
Ev koşullarında beslenen kuşlar genellikle sürekli kafeslerinde tutulmak istenir ve günde bir defa odada serbestçe dolanmasına izin verilir. Size önerimiz, kuşunuz için mümkün oldukça en büyük kafesi seçmeniz. Çünkü her canlı gibi kuşlarda kafes içerisinde daralmaması gerekir. Bunun dışında kafesin, kuş tarafından bükülüp, eğilmeyecek veya sökülmeyecek şekilde olmasını, dışkılarını, su ve yem artıklarını temizlemek için kolay çıkarılabilir olması gerekir.
Kuş, dik ve gergin durduğunda kafasının kafese çarpmayacak şekilde , kanatlarını rahatça açıp kafes içerisine gezebileceği şekilde geniş olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun yanında tellerine su ve yem mini taslıkları koymak için uygun bir model olmasına dikkat etmelisiniz. Kafasının tel arasında kalıp, yaşamını yitirmemesine de dikkat etmelisiniz. Kafesin kapısı ise, elinizi içerisinden sokabilip, kuşu çıkarabileceğiniz büyüklükte olmalıdır.
Kafes tipinin ise dikdörtgen olması önemlidir. Çünkü kafeste bulunan köşeler kuşun rahat hareket etmesini kısıtlar. Bu yüzden dikdörtgen kafesler seçmeniz hem temizlik açısından hem de kuşun güvenliği açısından oldukça rahattır. Ayrıca temizleme de kolaylık sağlaması açısından kafesin zemininin çıkarılabilir, sürgülü olması sizin zamanınızı azaltacak ve temizliği kolaylaştıracaktır.
Kuşun, kafesteki minik yuvasının boyu göğsü ile aynı hizada olmalıdır. Bundan daha aşağıda veya yukarda olması onu heyecanlandırabilir ve kendini savunmasız hissedebilir. Bunun için yerleştirmeye dikkat etmelidir. Ayrıca kafes, herhangi bir rüzgar akımı, güneş gibi ortamlardan uzak olmalıdır. Ayrıca kafesi az kullanılan odalara değil de daha çok aile bireylerinin olduğu yere konulmaları kuşlar için psikolojik anlamda rahatlama yaratır.