Sayfa İçerikleri
Teknolojinin Hemen Her Alanında Kullanılan Bluetooth Teknolojisi Nedir? Bluetooth İsmi Nereden Geliyor?
Şarj kablolarını ve elektrik bağlantılarını saymazsak, hayatımızda kullandığımız çoğu elektronik aksesuarın giderek kablosuz bir hal aldığını kendimiz de görebiliriz. Mouse, klavye, veri aktarımı ve daha pek çok alanda kullanılan Bluetooth teknolojisi, hayatımızın her alanında bizlere yardımcı olmaya devam ediyor. Teknolojinin hemen her alanında kullanılan Bluetooth Teknolojisi nedir? Bluetooth ismi nereden geliyor?
Bluetooth Nedir?
Bluetooth, radyo dalgalarını kullanarak veri transferi ve elektronik cihazlar arasında iletişimi sağlayan kısa mesafeli bir tür veri aktarım protokolüdür. Özellikle kulaklık, mouse, mikrofon gibi çeşitli bilgisayar çevre birimleri için üretilmiş olan bu teknoloji, ilk kez 1997 yılında cep telefonları için düşünülmüş olsa da, kısa zaman içerisinde hemen her tüketici elektroniği biriminde sıklıkla kullanılmaya başlandı. Bluetooth günümüzde UHF adı verilen çok güçlü bir radyo sinyali tipi ile çalışmaktadır. Kelime anlamı olarak “Ultra High Frequency” yani “ultra yüksek frekans” anlamına gelen özel bir tür radyo dalgası çeşidi ile çalışan sistemin temelleri ise ilk olarak 1989 Yılında İsveç’ de atılmıştır.
[better-ads type=”banner” banner=”1300″ campaign=”none” count=”2″ columns=”1″ orderby=”rand” order=”ASC” align=”center” show-caption=”1″ lazy-load=””][/better-ads]
Neden Bluetooth?
Günümüzde tüketici elektroniği ve çeşitli bilgisayar çevre elemanlarının kablodan bağımsız çalışabilmesi son derece önemlidir. Bluetooth Teknolojisi’ nin de üretilme amacı ilk olarak kablosuz kulaklıklar üretebilmekti. Günümüzde sadece kulaklık veya mikrofonların değil aynı zamanda şarj ünitelerinin de kablosuz hale gelmesi için çeşitli çalışmalar sürdürülmektedir. İlerleyen yıllarda eğer proje tamamlanabilirse bilgisayar veya televizyonunuzu elektrik prizine takmadan çalıştırabilmeniz mümkün hale gelecektir. Aralarında Apple, Sony, Philips gibi markaların da bulunduğu pek çok tüketici elektroniği üreticisi firmanın kablosuz enerji transferi üzerinde çalıştığı bilinmektedir.
Bluetooth’ u kullanışlı ve başarılı kılan bir diğer özellik de, engel ve mesafelere karşın yaklaşık 5 metreye kadar veri transfer edebilmesidir. Yapılan bazı çalışmalar, bu mesafenin arttırılması yönündedir. Günümüzde 10 metreye kadar etkili olarak çalışabilen Bluetooth modelleri bulunuyor olmasına karşın bunlar genellikle farklı radyo frekansı standartları kullanmaktadırlar.
Bluetooth Kim Tarafından İcat Edildi?
Günümüzde oyun ekipmanlarından (Sony Playstation 4 ve Playstation 5 için üretilmiş gamepadler gibi…) kulaklıklara, klavyelerden hoparlörlere kadar pek çok elektronik cihaz için kullanılan Bluetooth için ilk çalışmalar doksanlı yılların başında, Ericson’ da çalışan bir mühendis olan Dr. Jaap Haartsen tarafından başlatıldı. Araştırmalar sonucunda ulaşılmak istenen hedef, cep telefonlarına gelen aramalara cevap verebilmekti. Bunu sağlayacak olan aksesuar ise, bir kulağa takılan ve aynı zamanda bir mikrofonu da bulunan bir tür kulaklık modeliydi. Çalışmalar devam etti ve sonuçta doksanlı yılların ortalarında ilk meyvelerini vermeye başladı. Teknoloji ses iletimi için geliştiriliyordu ancak müzik seslerinin aktarılması çok daha sonra mümkün olabildi.
Bluetooth teknolojisi ilk kez 1990’ lı yıllarda bugünkü adı Sony – Ericson olan Ericson firması tarafından kullanılmaya başlandı. Teknolojinin arkasında ünlü işlemci üreticisi Intel için çalışan bir mühendis olan Jim Kardach bulunmaktadır. Intel’ deki mühendisler bu teknolojiyi ilk olarak IBM tarafından üretilen Thinkpad bilgisayarlar için kullanmayı denediler. Buna karşın, ticari potansiyeli de değerlendirilerek Bluetooth Teknolojisi ilk olarak Ericson’ a teklif edildi.
Doksanlı yılların ortasına kadar devam eden çalışmalar sonucunda ultra yüksek frekanslı radyo dalgaları ile veri transferi teknolojisi ilk olarak cep telefonlarında kullanılmaya başlandı. Ericson tarafından üretilen T39 modeli ve ilerleyen zamanlarda Ericson tarafından piyasaya sürülen mikrofonlu kulaklık, teknoloji tarihinde Bluetooth bağlantısına sahip olan ilk elektronik aygıtlar olarak yerlerini aldılar.
[better-ads type=”banner” banner=”1300″ campaign=”none” count=”2″ columns=”1″ orderby=”rand” order=”ASC” align=”center” show-caption=”1″ lazy-load=””][/better-ads]
Bluetooth İsmi Nereden Geliyor?
Bluetooth Teknolojisinin İsveç, Norveç ve benzeri İskandinav Ülkelerinde geliştirilmesi bu teknoloji için düşünülen ismi de büyük ölçüde etkiledi. Bluetooth yani Türkçe “mavi diş” ismi, tarihi bir karakter olan Harald Bluetooth’ dan gelmektedir. Kimi rivayetlere göre, bir İskandinav Telekomünikasyon şirketi olan Ericson’ un yöneticisi bu teknolojinin sunumu öncesinde “Long Ships” adlı kitabı okumaktadır. Kitap, denizcilik ve gemicilik tarihinde önemli bir yer tutan Danimarkalılar hakkındadır. Bu nedenle de sunum yapıldığı sırada radyo frekanslı veri aktarım teknolojisi “mavi diş” yani “Bluetooth” ismiyle anılmaya başlanmıştır. Hoparlör, kulaklık, joystick ve benzeri elektronik cihazlarda bugün hala Bluetooth aktif olduğunda “mavi” renkte bir ışığın yanmasının nedeni budur.
Bluetooth Simgesinin Kökeni Nereden Geliyor?
Bluetooth’ un mavi renkli logosunun da kendine has bir hikayesi var. Bu logo, İskandinav Halkları tarafından kullanılan Runik Alfabe’ deki “B” ve “T” harflerinin birleşmesinden meydana geliyor. Harflerin kaynağı ise elbette “Mavi Diş” isminin ilk harflerinin Runik Alfabesindeki karşılığından geliyor. Günümüzde mavi renk sürekli olarak bu veri aktarım teknolojisine ismini veren Danimarka Kralına atıfta bulunmak için kullanılmaktadır.
Bluetooth Teknolojisinin Kısa Tarihi
Eğer bu çığır açan teknolojiyi yakından incelediyseniz, bağlantıların çeşitli rakamlarla birlikte anıldığını da görebilirsiniz; Bluetooth 1.0, Bluetooth 4.2 gibi. Bunun nedeni geliştirilen bağlantı teknolojisi ile birlikte, aktarılabilen veri miktarının her geçen yıl biraz daha artmasıdır. Bluetooth 1.0, 1999 Yılında düzenlenen bir teknoloji fuarında “en iyi sunum şovu” ödülünü almaya hak kazanmıştı. Buna karşın ilk versiyon ancak düşük miktarda verinin transferi için yeterliydi. Geliştirilen versiyonlarla birlikte müzik sesleri de aktarılabilen veri tipleri arasına girmeyi başardı. İlk Bluetooth versiyonu, saniyede sadece 721 kilobaytlık veri transfer edebiliyordu. Uygun bir veri sıkıştırma prosedürü sayesinde 721 Kbps’ lik bir bağlantı ile günümüzde Bluetooth üzerinden müzik dinlememiz mümkün oluyor.
Bluetooth’ un Ericson T39 ile piyasaya sürülmesinden sadece bir yıl sonra özellikle mouse, klavye, kulaklık gibi çevre elemanlarını üreten firmalar bu teknolojiyi kendi ürünlerinde kullanmaya başladılar. 2000’ li yıllardan sonra pek çok tüketici elektroniği üreticisi, kablo kullanmayan kulaklık, mikrofon, mouse ve benzeri ürünlerle kullanıcıların karşısına çıkmaya başladılar.
İlk Bluetooth Kulaklık Modeli
Kulaklık, sizlere günümüzde kullanılan yeni nesil bir teknolojik ürün gibi görünebilir. Ancak özellikle telgraf ve telsiz iletişimi için de geçmişte sık sık kullanılan kulaklıkların geçmişi çok daha eskiye; 1800’ lü yıllara kadar dayanmaktaydı. İlk nesil kulaklıklar oldukça ağırdı ve pahalı denebilecek bir fiyat etiketine sahiplerdi. 1891 Yılında Fransız Mühendis Ernest Mercadier bugün de pek çok kişi tarafından kullanılan kulak içi kulaklıkların patentini aldı. Uygun fiyatı nedeniyle geniş kullanıcı kitleleri tarafından üretilen ilk kulaklıklar ise, İngiltere’ de üretilmeye başlandı. 1910 Yılına gelindiğinde, ABD donanmalarında kullanabilmek için kendi kulaklık modellerini üretti. Ancak üretilen bu kulaklıklar, müzik seslerini aktaracak kadar güçlü değillerdi.
Neyse ki 1937 yılında, kablosuz olmasa da müzik dinlemek için bir kulaklık modeli geliştirildi. Ev kullanımı için geliştirilmiş olan bu kulaklık, Beyerdynamic Firması’ nın imzasını taşıyordu. 2. Dünya Savaşı’ nın bitmesi ve özellikle tüketici elektroniği pazarında yaşanan hareketlilik, 1958 Yılında John Koss’ un ilk stereo kulaklığın üretilmesini sağladı. Farklı kulaklık modelleri piyasaya sürülmesine karşın bugün kullandığımız stereo bluetooth modelleri ise ilk kez 2004 Yılında piyasaya sürüldü.
Bluetooth’ un icadından önceki yetmişli ve seksenli yıllarda radyo sinyallerini bir tür antenden alan çeşitli kulaklık modelleri de bulunuyordu. Ancak Bluetooth’ un elektronik cihazlarda etkin olarak kullanılması için 1999 yılında icat edilmesi gerekiyordu. 1999’ u takip eden 2000 Yılında ilk Bluetooth’ lu cep telefonu Ericon T39, özel kulaklığı ile piyasaya sürüldü. 2004’ de ise ilk bluetooth kulaklık müzik severlerin beğenisine sunulmuştu.
Youtube: https://www.youtube.com/c/KesinBilgiTR/
Twitter: https://twitter.com/Kesinbilgiyt/
İnstagram:https://www.instagram.com/kesinbilgitr/
Facebook: https://www.facebook.com/kesinbilgitr/
Pinterest: https://tr.pinterest.com/kesinbilgi/
Adreslerinden takip edebilir, Paylaştığımız Tüm Güncel İçeriklere Ulaşabilirsiniz. İlgi ve Alakanız İçin Tekrardan Teşekkürler…
[…] teknolojilerin gelişmesi, politik tercih ve seçimlerin farklılaşması, tüketim alışkanlıklarında […]