Sayfa İçerikleri
METAVERSE NEDİR? METAVERSE ARSA NASIL ALINIR?
Metaverse nedir? Metaverse’de arsa nasıl binlerce dolar ediyor…
“Meta-evren” in kısaltması olan Metaverse, gerçek ve sanalın bir bilim kurgu vizyonunda birleştiği, insanların farklı cihazlar arasında hareket etmesine ve sanal ortamda iletişim kurmasına izin veren dijital bir dünyadır. Facebook şirket adını Meta olarak değiştirdiğinde, dünya çapında dikkat Metaverse adlı sanal evrene çekildi. Son zamanlarda, bu dünyada vakit geçirenlerin odak noktası emtia arazisinin satın alınmasıdır.
Metaverse terimi son aylarda çok duyuldu. Herhangi bir fiziksel çaba sarf etmeden tamamen sanal bir dünyada, cihazların yarattığı algısal evren olan metaverse, teknoloji devlerinin yeni gözdesi oldu.
METAVERSE NEDİR?
“Meta-evren” in kısaltması olan Metaverse, gerçek ve sanalın bir bilim kurgu vizyonunda birleştiği, insanların farklı cihazlar arasında hareket etmesine ve sanal ortamda iletişim kurmasına izin veren dijital bir dünyadır. Uygulamada, artırılmış ve sanal gerçeklik ürün ve hizmetleri ifade eder.
Terim, insan topluluğunun avatarlar şeklinde etkileşime girebileceği fiziksel gerçekliğe paralel bir siber alanı ifade eder. Bu kavram Neal Stephenson tarafından 1992 yılında “Snow Crash” adlı dönemin en çok satan bilim kurgu romanında tanıtıldı. Paylaşılan çevrimiçi alan aynı zamanda fiziksel, artırılmış ve sanal gerçekliğin birleşimini de ifade eder. Teknoloji blogu Verge, Metaverse’in kısmen gelecek için bir rüya olduğunu ve kısmen halihazırda devam etmekte olan değişiklikleri kapsüllemenin bir yolu olduğunu söylüyor.
Roblox (çocuklar ve gençler tarafından yaratılan sayısız oyuna sahip bir platform) veya Fortnite gibi bazı video oyunu toplulukları meta-evrenlerin tohumlarını çoktan yarattılar. 12 milyondan fazla oyuncu, Nisan ayında Fortnite’da avatar olarak yer alan rapçi Travis Scott’ın beş sanal konserini izledi.
NE ZAMAN CANLANACAK?
Metaverse nedir? Diye soranların aklına gelen ikinci soru peki bu piyasa ne zaman canlanacak sorusudur. Facebook Gerçeklik Laboratuvarı’na başkanlık eden Andre Lloworth, “Bu ürünlerin çoğu önümüzdeki 10-15 yıla kadar tam olarak uygulanmayacak” diyor. Ve Sno, çevrimiçi bir dünyanın llow Crash tarzında çalışmasını sağlamak için üstesinden gelinmesi gereken birçok teknik engel olduğuna dikkat çekiyor.
METAVERSE ARAZİSİNİN ALICI SAYISI ARTTI
Bitcoin, NFT ve Metaverse ile gerçekliğin ve sanallığın birbiriyle birleştiği yepyeni bir dijital evrende ilerliyoruz. Son zamanlarda, bu dünyada vakit geçirenlerin kalbinde, Mana sanal oyun platformunda metaplantajların satın alınması yer alıyor.
2012 Yılında Michael Gord, “Bitcoin’in Yükselişi ve Düşüşü” başlıklı makaleyi okudu. Altı ay süren yoğun araştırmaların ardından Bitcoin’in dünyanın en heyecan verici teknolojisi olduğuna karar verdi. O zamandan beri Gord, blockchain teknolojisinin ve kripto para birimlerinin toplu olarak benimsenmesini hızlandırmaya odaklandı, ancak bu her zaman kolay olmadı.
Insider ile yaptığı röportajda Gord şunları söyledi: “Profesyonel kariyerim boyunca arkadaşlarım, ailem ve diğer herkes deli olduğumu söyledi.”
FACEBOOK META’DAN BU YANA GİDEREK DAHA POPÜLER HALE GELDİ
Bir zamanlar niş metaverse arazisini satın alma ve satma fikri, Facebook’un son zamanlarda şirket adını Meta olarak değiştirmesi ve değiştirilemeyen jetonların patlamasından kaynaklanıyor. Sanatçıların sahne alabileceği, markaların reklamını yapabileceği ve şirketlerin toplantılara ev sahipliği yapabileceği Metaverse parselleri son zamanlarda rekor işlem hacimleri gördü.
Dappradar’a göre, sadece geçen hafta metaverse land’e sandbox (KUM), Cryptovo Llosa ve Somnium Space dahil olmak üzere NFT’LER olarak 100 milyon dolardan fazla satıldı.
Tokens.com Gord’un 1.7 milyon dolara yüzde 50 hissesini satan şirketi Metaverse Group, geçen hafta 2.43 milyon dolara dijital bir arazi satın aldı. Aynı hafta, play-win platformu Infinity’de 2.3 milyon dolara başka bir sanal arsa satıldı.
SANAL ARAZİLER NEDEN MİLYONLARCA DOLARA SATILIYOR?
Sanal gayrimenkul yatırımlarındaki ani patlama birçok yatırımcıyı spekülatif ve sürdürülemez olarak etkiliyor, ancak Gord trendin hala çok yeni olduğunu ve sanal arazi satın almanın internetin ilk günlerinde bir web sitesinin piksellerini satın almakla neredeyse aynı olduğunu söyledi.:
“Reklam alanı yerine, bu alanın sahipliğini gerçekten satın alabilir ve dünya çapında gerçekten baskın ağlar olmaya devam eden Facebook’lardan veya llow sitelerinden gayrimenkul satın alabilirseniz, bu paha biçilmez olacaktır.”
Gord, 2017’deki ilk madeni para teklifi sırasında bu alanı keşfetti, ancak teknoloji o zamanlar henüz olgunlaşmadığı için bu alandaki çalışmaları geciktirdi. 2020’nin başlarında, Gord pandeminin insanların zamanlarının çoğunu çevrimiçi olarak nasıl geçirdiğini gördüğünde, yaklaşık 2 sent için mana almaya başladı. Coingecko’ya göre, Cuma öğleden sonra York’ta 4,2 $ seviyesinde işlem gören token, geçen ay yüzde 34 ve yıllık bazda yüzde 4,493 arttı.
Facebook, WeChat ve Llochatsapp, Gord tarafından dünyanın en değerli sosyal ağını aşmak ve olmak için seçildi, çünkü keşfi yalnızca bir iletişim aracı olarak hizmet etmeyecek. Gord bu yeni alan hakkında şunları söylüyor:
“Metaversej’de defileler, konserler veya konferanslar düzenlersek, bu kısa vadede on binlerce insanı çekecek. Orta ve uzun vadede, on milyonlarca insanın bu deneyimlere sahip olması muhtemeldir.”
30 KAT ARTIŞ
Gord, Decentraland’daki kullanıcı sayısının yılın başında 16.000’den Kasım sonuna kadar 30 kat artarak 384.000’e yükseldiğini gördü.
Görd ve ekibi, gerçek dünyaya yatırım yapan ticari gayrimenkullerde olduğu gibi dijital gayrimenkul teklifi yapmadan önce konumu, yaya trafiğini, şehir merkezine yakınlığı, geçmiş işlemlerin değerini ve arsaların büyüklüğünü değerlendiriyor.
Şirket, metaver’larda daha fazla defile düzenlemeyi ve NFT giyilebilir ürünler sunabilecek mavi çip markalarına yer kiralamayı planlıyor: “Kiralama konusunda her gün yüzlerce insan bizimle iletişime geçiyor.”
“Metaverse’deki potansiyelin 16 ayda 200 derece olduğunu düşünüyorum. En azından internet kadar büyük olmalı.”
Immutable Holdings’in CEO’su Jordan Fried Insider’a şunları söyledi: “Bu bir balon mu? Kesinlikle. Herhangi bir konut balonu gibi bir balondur.” Ve söylemeye devam ediyor:“Bir NFT olmasa bile, birisinin Roblo Llov’daki bir Gucci sanal çantasına 4.000 dolar harcamaya istekli olması mantıksız görünmemelidir. Roblo’da çok fazla zaman geçirirseniz, gerçek hayatta bir rol veya bir Gucci çantası gibi statüye sahip güzel bir nesneye gerçekten ihtiyacınız var.”
METAVERSE EVRENİNE DOKUNMA HİSSİ
Artık Meta çatısı altında olan Facebook, alternatif bir dünya haline getirmek için daha fazla araç ve cihaz geliştirmeye çalışırken Metaverse’in geleceğini araştırıyor. Son olarak, kullanıcıların giyildiğinde bu alternatif Dünyadaki şeylere dokunmalarını sağlayacak dokunsal bir eldiven üzerinde çalıştığını açıkladı.
Meta, “Sanal dünyada gerçek dünyadaki kadar yetenekli olamayız” diye itiraf ediyor, ancak bu durumu bu eldivenlerle değiştirmeye çalışıyor. Bilgisayarın kullanıcının el hareketlerini anlamasına ve yansıtmasına yardımcı olurken, eldivenler aynı zamanda basınç, doku ve titreşim gibi şeyler için bir dizi karmaşık, nüanslı duyum yaratarak kullanıcıya deneyim sunmayı amaçlar.
Meta, kullanıcıların eldivenle olan deneyimlerini şöyle özetliyor: “Ultra gerçekçi bir 3D avatarla sanal bir 3D bulmaca üzerinde çalıştığınızı hayal edin. Masadan sanal bir puzzle parçası aldığınızda, parmaklarınızın hareketini otomatik olarak durdurur ve elinizde hissedersiniz. Parçayı daha yakından incelemek için tuttuğunuzda kenarların keskinliğini ve yüzeyin düzgünlüğünü hissedeceksiniz, ardından yerine oturttuğunuzda tatmin edici bir çıtırtı olacaktır.”
Reality Labs’ın araştırma direktörü Sean Keller, duyumlar yaratmak için birden fazla minyatür motor kullanmak yerine mikro akışkanlar kullandığını söylüyor. Bu aynı zamanda malzemenin sertliğini değiştirmeye yardımcı olur.
Ancak, fiziksel bir nesnenin olmamasına rağmen, kendi algısal yeteneklerimizi kullanarak fiziksel duyumlar yaratabiliriz. U₂ Research’ün bilimsel direktörü Sophie Kim, beynimizin bu konuda oldukça iyi olduğunu belirtiyor“ “Tabii ki, sadece bir dokunsal sinyal ipucunun, bir çift görsel uyarıcının ve bir işitsel sinyalin birleşimi beyni ikna etmek için yeterli olabilir aslında elimizde bir nesne var.”
Mark Zuckerberg, Metaverse için geliştirdiği eldivenleri İnstagram profilinde paylaştı: “Meta’nın Reality Labs ekibi, Metaverse’de gerçekçi bir dokunsal his yaratmak için dokunsal eldivenler üzerinde çalışıyor. Bir gün, sanal nesnelere dokunduğunuzda, doku ve baskı hissedebilirsiniz.”
MİCROSOFT BİR METAVERSE OFİSİ KURUYOR
Şirket, metaverse dünyasını ofis hayatına taşımaya hazırlanıyor. Korona virüsünün ortaya çıkması birlikte, uzaktan çalışma modeli yayın olarak tercüme edilirken, video konferans uygulamaları da sıklıkla kullanıldı.
HAREKETLERİNİ GÖSTERECEK
Microsoft, video konferans uygulama Eklerinde sanal ve gerçek dünyayı bir araya getireceğini duydu. Buna göre, Ekipler aracılığıyla katılan çalışanlar kamera görüntüsü yerine üç boyutlu avatarlarını veya animasyonlarını kullanabilecekler. Kişinin avatarından kendi hareketlerini sergileyebildiği bu yeni çalışmalarının daha rahat hissetleri için önemli olduğu belirtildi.
250 MİLYON KİŞİ KULLANILIYOR
Takım ekibinin başkanı Jared Spataro Financial Times’a şunları söyledi: “Dünya çapında 250 milyon insan Takımı kullanılıyor. Avatarların sunumu, metaverse sunumlarının gerçek olduğunu gösteriyor “dedi.
METAVERSE DÜNYASININ ALFABESİ
Metaverse dünyasının kendine özgü sırları vardır. Bir süredir bunların bazılarına aşinayız.
Bu terimlerin bazıları da birbirinin yerine kullanılır. Örneğin, Horizon Workrooms sanal bir aramaya katılmak için bir Oculus Quest 2 kulaklığı gereklidir. Ancak iş arkadaşları video konferanslarına da katılabilir.
Artırılmış gerçeklik: Bu teknoloji gerçek dünyaya dayanıyor ve aynı zamanda kullanıcıların oturma odasında yeni bir kanalın nasıl görüneceğini göstermek için bilgisayar tarafında oluşturulan görünümleri de ekliyor.
Etki alanı: Siber veya sanal ortama bağlı fiziksel dünya.
Karma gerçeklik: Karma gerçeklik, gerçek nesneler gibi görünen ve hareket eden sanal nesnelerin eklenmesiyle gerçek dünyaya bakış açısını tanımlar. Kullanıcılar hem sanal nesnelerle hem de gerçek nesnelerle etkileşime girebilir.
Multiverse: Bir multiverse genel tanımında, genel olarak birinden bağımsız olarak çalışan çok farklı evrene atıf bulunur. Facebook, Minecraft, İnstagram, Twitch, Roblox, Fortnite, Discord ve insanların sosyalleşmesi, oyun oynaması, alışveriş yapımı diğer tüm sanal sosyal medya ve oyun ortamları teknoloji / internet / sosyal medya bağlantısında. Teorik olarak, metaverse tüm bu çokluevrenleri tek bir yerde toplanabilir.
Sanal gerçeklik: Sanal gerçeklik, kulaklığın sürükleyici bir deneyimdir. Farklı dünyalara giden sanal gerçeklik oyunları ve gerçek dünyada gerçekleşen eğitimler var.
Teknoloji dünyası ile ilgili en son içeriklerimizi kaçırmamak için bu başlığı takip edebilrisiniz : Teknoloji