VÜCUT SİSTEMİ VE YAPISI
Vücudumuz metabolik olarak birbirini etkileyen bir çok etmenden ve organdan oluşmaktadır. Bu etmenler arasında hormonlar, iç organlar, kan, doku, sinir gibi bir çok etken bulunmaktadır ve bu etmenlerin hepsi kendi aralarında an be an etkileşim içindedir.
Metabolik olarak insan vücudu
Kan dolaşımı sayesinde alyuvarlarda oksijen taşınmaktadır. Atar damar, toplar damar ve kılcal damarlar olmak üzere üç damar tipinde kan taşınmaktadır. Damar tipine göre bu damarlarlarda kirli kan ve temiz kan taşınır. Kanın oksijen miktarına ve karbondioksit miktarına göre temizliği belirlenir.
İç organların her birinin ayrı görevleri bulunmaktadır. Örneğin böbrekler insülin hormonu salgılar ve şeker hastalarının böbrekleri deforme olduğundan kaynaklı insülin hormonunu kendi salgılayamaz. Şeker hastaları da bu yüzden insülini dışarıdan ek olarak vücuda alır. Yani şeker hastalarının temek sorunu şeker tüketimi değil insülin hormonunun yeterli seviye de üretilmemesidir. İç organların her birinin onlarca hatta yüzlerce farklı görevi bulunmaktadır. İç organlarının her biri olmazsa olmazdır ve yaşam için her biri düzenli olarak çalışması gerekmektedir.
Vücut sistemi kusursuz olarak işler ve en küçük yanlış kullanıma anında tepki verir ya da kullanışlara göre hemen tepki verir. Örneğin beslenirken kafein içerikli bir ürün tüketen kişinin kalp atış hızı hızlanır, kan akış hızı hızlanır ve metabolizması da hızlanır. Böylece vücut biyolojik olarak uyanma arzusu duyar ve uyku kaçırıcı etkisi olur.