Mevsimsel Hastalıklar Ve Korunma Yolları
Ülkemiz, sahip olduğu coğrafi konumu sebebiyle 4 mevsimin de yaşanabildiği bir ülkedir. 4 mevsimin yaşanabilmesi ülkemizde sebze-meyve çeşitlerinin yetiştirilebilmesine olanak sağlarken aynı zamanda mevsimsel hastalıkların görülme oranını da artırmaktadır.
Mevsimsel hastalıklar özellikle yaz ve kış mevsiminde görülür; ancak ilkbahar ve sonbahar aylarında da görülebilmektedir. Mevsime göre değişiklik gösteren bu hastalıklardan en iyi korunma yolu sağlıklı beslenmedir.
Yaz hastalıklarından bazıları şöyledir: güneş çarpması, burun kanaması, çarpıntı, alerji, sinek-kene gibi hayvanların ısırması, deniz canlılarının ısırması ya da sokması, bayılma, arı sokması ve benzer hastalıklar. Kış hastalıklarını örneklendirmek gerekirse; soğuk ürtikeri, soğuk algınlığı, orta kulak iltihabı, sinüzit, nezle ve grip, geniz eti problemleri, üst solunum yolu enfeksiyonları ve benzer hastalıklardır.
Özellikle ilkbahar aylarında karşılaşılan hastalıklar; polen ya da çiçek alerjileri, havaların ısınmasıyla birlikte çoğu kişide halsizlik, isteksizlik, eklem ağrıları, uyku isteği, uykusuzluk, yorgunluk ve benzer rahatsızlıklar görülebilmektedir. Bu mevsimde insanlar havaların ısındığını düşünerek daha rahat kıyafetler giymeyi tercih ederler; ancak rüzgar faktörü insanların farkında olmadan hasta olmalarına sebep olur. İlkbahar mevsiminde insanların hava değişikliğine karşı tetikte olmaları hastalık ihtimalini de büyük ölçüde önleyecektir.
Yaz mevsiminde ise insanların günde en az 8 ila 10 bardak su içmeleri önerilmektedir. Kış mevsiminde tüketilen gıdaların doğal olmasına dikkat edilmesi ve bol bol C vitamini alınması grip vb. hastalıkları da büyük ölçüde önleyecektir.
[…] şeklinden alan Korona, şu anda tüm dünya ülkelerinde yaklaşık olarak 96 milyon kişiyi hasta etti. 96 milyon Korona Vakası içinden 3 milyon kadarı ne yazık ki ölümle sonuçlandı. […]