WiMAX NEDİR? |
Sayfa İçerikleri
WiMAX İNTERNET TEKNOLOJİSİ
Bugünlerde internete erişmenin birçok yolu var. Geniş bant, Wi-Fi ve Çevirmeli bağlantı, aralarında en popüler olanlardır. Ancak yine de, bu bağlantı türlerinin en az bir veya iki zayıflığı vardır.
Ör: –
Geniş bant – Çok pahalı
Wi-Fi – Her yerden erişilebilir değil. Kablosuz ortak erişim alanında olmanız gerekir
Çevirmeli Bağlantı – Hız çok düşük
Bu nedenle mevcut yöntemlerin zayıf yönleri hariç olmak üzere İnternete bağlanmak için yeni bir yönteme ihtiyaç vardı. Bu yeni yöntemden beklenen özelliklerden bazıları şunlardır.
# Diğerlerinden daha hızlı olmalı
# Her yerden erişilebilir olmalı; Her koşulda
# Pahalı olmamalı ve kolayca ekebilmeli
Yukarıda belirtilen özelliklerin tümüne sahip yeni bir teknoloji 2001’den beri geliştirilmiştir. Zamanla, günümüzde de çok popüler hale gelmiştir. Bu teknoloji başka bir şey değil. “WiMAX Teknolojisi” (Mikrodalga Erişimi için Dünya Çapında Birlikte Çalışabilirlik). Günümüzde hızlı bir geniş bant bağlantısı kurmak ve kırsal bölgelere internet erişimi sağlamak için bu WiMAX teknolojisi yoğun olarak kullanılıyor. Dünyanın her yerindeki milyonlarca kalabalık bile bu WiMAX teknolojisi ile 4G genişbant internet bağlantılarına erişiyor. Asya Pasifik bölgesinde, geniş bant bağlantıların% 29’u bu teknoloji tarafından sağlanmaktadır.
WiMAX Sistemi
Bu WiMAX teknolojisini kullanmak için geliştirilen sistem iki bölümden oluşan bir kombinasyondur.
WiMAX Tower – Mobil bağlantı kulesi gibi. Bir WiMAX Kulesi, 3000 kilometrekarelik geniş bir alana geniş bant internet bağlantısı sağlayabilir.
WiMAX Alıcısı – Anteni olan küçük bir cihazdır. İçinde özel bir modül var; bir PCMCIA kartı. Bazı modern dizüstü bilgisayarlarda, yerleşik bir özellik olarak geliyor.
WiMAX Ağ Ortamında Nasıl Çalışır?
WiMAX Teknolojisi Bu sistemde, bir hizmetçi / WiMAX kulesi, kablolar kullanılarak İnternet Servis Sağlayıcıya (ISS) bağlanır ve bu kule, yakındaki alana internet sağlayabilir. Ayrıca, bu kuleler, mikrodalgalar kullanarak kablosuz bağlantıyla kendilerine doğrudan yerleştirilmiş olan “backhaul kuleleri” ile internet bağlantısı sağlayabilir. Bu nedenle, WiMAX kulelerinin iki şekilde kablosuz internet bağlantısı sağladığını gösteriyor.
Görüş Hattı İletimi – WiMAX verici kulesine düz bir çizgide bulunan çanak anten vb. Gibi herhangi bir WiMAX alıcısı.Görüş Hattı Dışında İletim – Bu yöntemde vericiye yakın herhangi bir WiMAX alıcısı bu WiMAX teknolojisi ile internete erişebilir. Burada, sinyalleri almak ve kabloları kullanarak bulunduğunuz yerdeki diğer cihazlara dağıtmak için özel bir modem kullanabilir ya da küçük bir anten kullanarak bilgisayarları dikkatlice vericiye bağlayabilir ve aralarında düz bir bağlantı kurabilirsiniz.
WiMAX Standartları
WiMAX teknolojisi ile veri aktarımı, Word Wide tarafından kabul edilen standartlara ve EEME (Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Enstitüsü) şartlarına göre gerçekleşiyor. WiMAX teknolojisinde, EEME 802.16 teknoloji sözleşmesini kullanıyorlar. Dolayısıyla, EEME 802.16 standardına göre herhangi bir veri ve bilgi aktarma sistemi varsa, bu yalnızca WiMAX teknolojisidir.
Erişilebilir mesafe
Ana merkezden, 2GHz ile 66GHz arasındaki mikrodalgaları kullanarak veri ve bilgileri 30 mil (50Km) içinde 70 megabitlik yüksek bir hızda paylaşmanızı sağlar. Bu nedenle, WiMAX vericiyi kullanarak geniş bir alanda veri aktarma kabiliyeti nedeniyle bu teknoloji Metropolitan Alan Ağı (MAN) için en uygun olanıdır. Bluetooth yalnızca bir Kişisel Alan Ağı (PAN) için en uygun olan 100 m’lik küçük bir alanda kullanılabilir. Wi-Fi erişiminin mümkün olduğu maksimum mesafe sadece 300 feet mesafe ile sınırlıdır ve bu da onu Yerel Alan Ağı (LAN) için daha uygun hale getirir. Ne Bluetooth ne de Wi-Fi çok geniş bir alana internet bağlantısı sağlayamaz ve bu nedenle WiMAX en iyi seçenektir.
WiMAX Tarihçesi
1990’lı yıllarda, bilim adamları geniş bir alanda veri paylaşımı için kullanılabilecek yeni bir teknoloji keşfetmeye çalışıyorlardı. O zamanlar LMDS (Yerel Çok Noktalı Dağıtım Hizmeti) ve MMDS (Çok Kanallı Çok Noktalı Dağıtım Hizmeti) olarak kullanılan yalnızca iki kablosuz geniş bant teknolojisi vardı. Bunlar arasında, bilim adamları LMDS yönteminin çok daha fazla geliştirilebileceğini ve bunun IEEE 802.16 standardına göre geliştirildiğini anladılar. IEEE 802.16 teknoloji standardı olarak geliştirildiği anda, teknolojinin gelişmesini ve değiştirilmesini sağlamak için akıllı bir ekibe ihtiyaç vardı. Böylece 2001, WiMAX forumu (wimaxforum.org) kuruldu. “WiMAX” adı bu forum.org tarafından IEEE 802.16 standardına atanmıştır. WiMAX teknolojisine bağlı cihaz üreten ve hizmet veren tüm şirketler bu wimaxforum.org üyesidir. Bu dernek, günümüzde teknoloji standartlarının geliştirilmesinde çok popüler olmakla birlikte, kârlı olmayan bir organizasyon olarak sürdürülmektedir.
MIMO Kablosuz Teorisini tanıtarak, LMDS teknolojisini WiMAX teknolojisine geliştirirken en iyi bulguyu yapan bir Hintli Bilim Adamı olan ‘Arogyaswami Paulraj’ idi. Bu teori olmadan, bu WiMAX teknolojisini geliştirmek için tek bir olasılık yoktu ve bu yüzden Arogyaswami Paulraj, WiMAX Teknolojisinin Babası olarak kabul ediliyor.
[…] değildir.İstediğimiz bir şarkıyı dinleyebilir, indirebilir, bir filmi izleyebiliriz. İnternet dünyası bize çok fazla imkan sağlar. Sosyal medya aracılığıyla arkadaşlarımızla, ailemizle, […]