Sayfa İçerikleri
Kablosuz Ağ Bağlantınız Çalınıyor Olabilir
WiFi ve 3G/4G teknolojileri sayesinde hemen her yerde çevrim içi olmak ve sınırsız eğlenceye erişmek mümkün oluyor.
Akıllı telefonumuzda mobil veri paketimiz varsa 4.5G bağlantısını kullanıyoruz. Eğer paketimiz yoksa para harcamamak için telefonumuzun mobil verisini kapatıyoruz. Telefonumuzun Wi-Fi bağlantısını aktif ederek rahatlıkla ve ekstra ücret ödemeden internete girebiliyoruz. Özellikle evde, kafelerde, kütüphanelerde, havaalanlarında Wi-Fikullanımı tercih ediliyor. Daha hızlı ve daha ucuz olan Wi-Fi için bir erişim noktası bulmak yeterli oluyor.
Genelde bir apartman dairesinde yaşıyoruz. Bu nedenle çevremizde bizim bağlantımıza erişmek isteyen birçok kişi ve cihaz olması çok doğaldır. Uygun güvenlik ayarları olmadığında birisi bizim bağlantımıza rahatlıkla girebilir. Bu da internet hızımızın düşmesine ve ekstra veri transferi gerçekleşmesine sebep olur.
Birinin izniniz olmadan Wireless (kablosuz) ağ bağlantınızı kullandığından şüpheleniyorsanız, yazının devamını dikkatle okuyun.
Kablosuz ağ bağlantınız çalındığında, sizin bant genişliğiniz üzerinden bir veri aktarımı söz konusu olur. Ayrıca ağınız üzerinden bilgisayarlarınıza virüs bulaşabilir ve virüsler bilgisayarınızdaki verilerin çalınması için açık kapı oluştururlar.
Bu durumda atılması gereken ilk adım Wi-Fi kurulum ayarlarının güvenli bir şekilde yapılandırılmasıdır. Eğer güvenli bir kurulum gerçekleştirdiyseniz ve erişilmesi güç bir şifreye sahipseniz sıkıntı yaşamazsınız.
Her cihazın kendi medya erişim denetimi (MAC) adresi vardır. Bunu cihazın imzası olarak düşünün. Sizin yönlendirici ağınızdaki bir internet protokolü (IP) adresi her makineye atanırken bu adresleri kullanır. Birinin Wi-Fi’nizi çalıp çalmadığını tespit etmek için MAC ve IP adreslerinden faydalanabilirsiniz.
Kablosuz ağınız yavaşladı veya internet erişiminiz aralıklarla kesilip geri mi geliyor?
İlk olarak derin bir nefes alın. Büyük olasılıkla birisi internetinizi çalıyor. Özellikle internet sağlayıcınızdan (TTNet vs.), modeminizden veya telefon hatlarından kaynaklanan bir sorun yoksa bu ihtimali göz ardı etmemek gerekir.
Kablosuz Bağlantınız İçin Yeni Bir Parola Belirleyin
Kablosuz internet bağlantınızın izinsiz kullanılmasını %99,9 önlemek için yapmanız gereken tek şey tahmin edilmesi ve bulunması zor olan bir şifre belirlemektir. Bu şifreyi de bilinçli veya bilinçsiz olarak başkalarıyla paylaşmamanız gerekir.
Kablosuz ağ güvenliğinin en temel unsuru korumalı erişim imkânı sunan WPA2 (Wi-Fi Protected Access) şifreleme protokolüdür. Bu şifrelemenin nasıl çalıştığı hakkında hiçbir şey bilmeniz gerekmez. Sadece kablosuz modem üzerinde WPA2 güvenliğini kurmanız ve ağ için bir parola (“12345” veya “password” gibi basit şifreler olmamalıdır.) ayarlamanız gerekir. Uzun bir şifre tercih edin ve şifre içinde karışık karakterler (küçük harf, büyük harf, rakam ve sembol) kullanın.
Bütün bunları yapıyorsunuz fakat sorun devam mı ediyor?
Peki, bu sahip olduğunuz modem türüne göre değişir ancak çoğu modemin ayarlar sayfasına bir Web tarayıcısının adres çubuğundan http://192.168.1.1 – http://192.168.2.1 vb. yoluyla erişebilirsiniz. Cihazınızın kablosuz ağa bağlı olması gerekir. Modeminizin markasına göre ayarlar sayfasına nasıl erişebileceğinizi kullanım kılavuzu veya çeşitli siteler yardımıyla öğrenebilirsiniz.
Çoğu modem üreticisi ilk oturum için belirli sabit şifreler kullanmaktadır. Ayarlar kısmına ulaşabilmek için sizden kullanıcı adı ve şifre istenilen ekranda kullanıcı adı kısmına “root” veya “admin” yazmanız yeterli olacaktır. Şifre konulmamışsa bu ekranda şifre girmeden yani boş bırakarak giriş yapılabilir. Burada kablosuz güvenlik dâhil tüm ayarları değiştirebileceğiniz bir yönetim aracı bulunmaktadır. Bilmediğiniz ayarlara dokunmamaya çalışın.
İlk başta giriş yaptığınız şifreyi de kendi belirlediğiniz bir şifre ile değiştirerek başkalarının bu sayfaya erişmesini engelleyebilirsiniz. Bu şifre modem yönetimiyle ilgilidir, kablosuz ağ şifresini de yine bu sayfa üzerinden belirleyebilir ya da değiştirebilirsiniz. Belirli aralıklarla Wireless şifrenizi değiştirmenizde yarar vardır. Ayrıca kablosuz ağınıza bağlanan tüm cihazları bu yönetim aracı ile listeleyerek hangi cihazların bağlantınızdan faydalandığını görebilirsiniz. İsterseniz bu cihazların MAC ve IP adreslerini engelleyerek bağlantılarını sonlandırabilirsiniz.
Konuluyla İlgili Kısaltmalar
Wi-Fi: Wireless Fidelity (Kablosuz Bağlantı Alanı)
WLan: Wireless Local Area Network (Kablosuz Yerel Alan Ağı)
3G: 3rd Generation (3N ya da 3. Nesil)
WLan: Wireless Local Area Network (Kablosuz Yerel Alan Ağı)
3G: 3rd Generation (3N ya da 3. Nesil)
4G: 4. Nesil
4.5G: 4G LTE (Long Term Evolution – Uzun Süreli Gelişim) sistemi üzerine kurulu olan LTE-Advanced sistemidir. 2 tane taşıyıcıyı birleştirip 300/450 Mbps hıza ulaşılmasını sağlar. Bu da 25 – 30 saniye içinde 1 GB verinin indirilebilmesi anlamına geliyor. Kısacası LTE-Advanced bir 4G sistemidir fakat operatörler bunu 4.5G olarak lanse ederler.
4.5G: 4G LTE (Long Term Evolution – Uzun Süreli Gelişim) sistemi üzerine kurulu olan LTE-Advanced sistemidir. 2 tane taşıyıcıyı birleştirip 300/450 Mbps hıza ulaşılmasını sağlar. Bu da 25 – 30 saniye içinde 1 GB verinin indirilebilmesi anlamına geliyor. Kısacası LTE-Advanced bir 4G sistemidir fakat operatörler bunu 4.5G olarak lanse ederler.