Aile Olma Sanatı
Hayatta herkesin başkalarına ihtiyaç duyduğu dönemler vardır. Güvensizlik, yalnızlık ve mutsuzluk durumları insanı zaman, zaman rahatsız eder. Bunlara, benzer başka sorunlar da eklenebilir. Bütün bunlar bireyin hızını yavaşlatır, verimli çalışmasını engeller ve başarısına olumsuz yönde yansır. Okul çağında bu gibi durumlara sıklıkla rastlayabiliriz.
Bu dönemdeki gençlerimizin arkadaşlarına ve öğretmenlerine olduğu kadar anne ve babalara da ihtiyaç vardır. Gerek ailede ve gerekse okul yaşamında sağlam bir kişilik gelişimi için en önemli unsur SEVGİ’dir. Yapılan araştırmalarda; çocuk sevdiği ya da onunla ilgilenen kişinin güvenini kaybetmemek için; onun hoşuna gidecek davranışlar sergiler, kendini yenileyerek ve o kişiyi kendine model alır. Bu nedenle; evde biz anne-babalar, okulda da öğretmenler çocuğun güvenini kazanmasına katkı sağlamak için el birliği ile hareket etmemiz gerekir. Aşağıda altın öğütler değerindeki hatırlatmaları hiç aklımızdan çıkarmayalım.
- Çocuğunuzu iyi tanıyın ve ondan yapabileceği düzeyde verim bekleyin. Kapasitelerinin üzerinde çalışmalarını beklemeyin. Verimli olarak ders çalışabilmesi için çalışma ve dinlenme saatlerinin programlanması gerekmektedir. Planlı olarak çalışılan dersler, bilinçli olarak öğrenmeyi oluşturur. Çocuğunuz ezberlemeden, not için değil de öğrenmek için çalışmayı bilmeli. Bu nedenle ondan not istemeyin, neler öğrendiğini sorun. Kazanılan bir bilgi ancak bir sonraki bilgi ile transfer edilebilirse öğrenilmiş olur.
- Çocuklarınızın sınıf geçmesi tek başına önemli değildir. Önemli olan bir üst öğretim ve eğitimi kendine hazır görerek güçlü bir şekilde geçmesidir. Çocuklarımız temelsiz yetişirse, bir sonraki eğitimlere de hazırlıksız devam ederler. Bu da ne denli sağlıklı gençlik oluşturur tartışma konusudur? Özellikle bu yaşlarda yönlendirilen çocuklar; ilgi, yetenek ve çeşitli alanlara kaydırılmalı, alternatiflerini belirlemesinde yardımcı olmalı, başarılı olabilecekleri iş yaşantılarına yönlendirilmeleri sağlanmalıdır.
- Çocuğunuzu akranlarıyla kıyaslamayın, sürekli başkalarıyla kıyaslanan gencin kendine güveni azalacaktır. Tam tersi yapıcı ve teşvik edici her söz, bir adım daha ileri gitmelerini sağlayacak, sizin güveninizden emin olacaklardır.
- Anne-Baba olarak ortak kararlar alınız ve davranışlarınızda tutarlı olunuz. Çelişkili davranışlarınızla genç her zaman bocalayacak ve doğruyu bir başkasında arayacaktır.
- Gencin devam durumunu ve okulla ev arasındaki geliş-gidiş saatlerini sürekli kontrol altında tutun. Zararlı alışkanlıklar hakkında iyi bir örnek olun ki söyledikleriniz etkili olsun.
- Onlara karşı sabırlı, soğukkanlı, anlayışlı, sevgi dolu bir yaklaşım, onların da size daha yakın olmaları anlamına gelir. Yüksek ses, ağır eleştiriler ve azarlamalar asla fayda getirmeyeceği gibi çocuğunuzun sizden kopmasına ve uzaklaşmasına hatta birçok konuda yalana başvurmasına sebep olacaktır. Gencin ders çalışma ortamını hazırlamasına yardımcı olun. Mümkünse bir çalışma odası oluşturun.
Fasulye bile yetiştirmenin bir usulü, yöntemi ve sıralı yapılacaklar listesi varsa, hayata hazırlayacağımız çocuklarımız için elbette bunun çok daha fazlası vardır. Bunun farkına varıp ona göre hareket etmek her anne baba için asli görev olmalıdır.