“Ormanın kralı” olarak bilinen aslan, bu lakabına bağlı olarak gücü ile ünlüdür. Bu itibarlı hayvanın bir şekilde insan cehaletinden dolayı acı çektiğini görmek daha da üzücü. Örneğin Dolo aslı aslan, bakıcısı tarafından o kadar ihmal edildi ki, o heybetli aslan artık bir deri ve kemik kalmış. Dahası, onun muhteşem görünmesini sağlayan yelesinide kaybetmişti.
Dolo’nun hikâyesi Mart 2011’de Güney Etiyopya’da başlıyor. O zamanlar, böyle vahşi bir hayvan için uygun olan her şeyden küçük bir bahçede evcil hayvan olarak tutuluyordu. Ve görünüşe göre, mülk sahibi alışılmadık bir şeye sahip olarak toplumdaki insanlara onlardan daha üstün olduğunu göstermek istemişti.
Sahibi bunu başarmıştı, gerçekten Dolo’yu orada görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyordu. Bunun en büyük sebebi ise, vahşi bir hayvanı evcil hayvanmış gibi beslemek ve barındırmanın Etiyopya’da yasa dışı olmasıdır, bu nedenle sahibinin Dolo’yu nasıl elde ettiği belirsizdir. Ayrıca, görkemli hayvan, doğumundan itibaren esaret altında yaşamıştır. Çünkü insan görünce saldırmak yerine oyun oynamak istediğini gösteren hareketler yapmaktaydı. Fakat bu güzel aslan, korkunç bir yaratık gibi kötü koşullarda tutuluyordu.
Ahşap bir kulübeye zincirlenmiş olan Dolo’nun zinciri o kadar kısaydı ki herhangi bir yöne sadece üç metre hareket edebiliyordu. Boynuna tasma görünümünde bir kelepçe takılı olan aslan Dolo bu kelepçenin boynuna çok sıkı takılmış olması nedeniyle boyun derisinde büyük hasar yarattı ve bu tasma yüzünden en belirgin özelliği olan yelesini kaybetti.
Vahşi doğada aslanlar 100 mil kareye kadar devasa bir bölgeyi yönetebilir. Aynı zamanda, gruplar halinde yaşayan tek vahşi kedi türüdür. Bu nedenle, Dolo’nun bu küçük alanda ne kadar yalnız ve sinirli olduğunu anlamak pekte zor değil.
Tüm bunlara ek olarak, Dolo o kadar aç ve sefalet içinde bırakılmıştı ki derisi kemiklerinden sarkıyordu. Aslında derisinin, Dolo’nun göğüs kafesinin her kemiğini görmenin mümkün olduğu kadar ince olduğu söyleniyordu. Ayrıca Şok edici bir şekilde, bu aslan dört yıl boyunca bu korkunç durumda tutulmuştu.
Neyse ki, çevredeki bazı kişiler Aslanın Dolo’nun bu durumundan rahatsız olup ona yardımcı olmak için, Özgür Doğanlar Vakfı basın sorumlusu Bet Bruks, Kasım 2016’da Dolo’nun sahibine “vahşi hayvanları evcil hayvan olarak tutmak yasadışı” dedi. “Etiyopya Yaban Hayatı Koruma Kurumuna ihbarda bulunan vakıf yetkilileri, Dolo’yu sahibinden alıp bu esir hayatından kurtarmaya çalıştılar.”
Ancak, Etiyopya yaban hayatı koruma kurumunun bu çabası büyük bir engele takıldı. Etiyopya’nın, Dolo’ya yeni bir ev sunacak bir ödeneği ve tesisi yoktu” dedi. Böylece koruma kurumu bu konu için serbest doğanlar vakfından yardım istedi.
1984 yılında kurulan Born Free Foundation, hayvan acısını hafifletmek, tehdit altındaki canlıları korumak ve vahşi hayvanların vahşi yaşamlarında kalmasına yardımcı olmak için dünya genelinde çalışmaktadır. Hayır, yasadışı ticarete ve vahşi hayvanların mülkiyetine karşı korunmak için 2008 yılında Etiyopya üssünü resmen açtı.
Dahası, EWCA ile birlikte çalışan Born Free, Dolo’yu hapishaneden kurtarmayı ve onu Awash Ulusal Parkı’ndaki geçici sığınağa teslim etmeyi başardı. Ve bir kez orada, tavrı tamamen değişti aslında, Dolo canlanıyor gibiydi.
Ayrıca, ihmal edilen büyük kedi artık umutsuzca ihtiyaç duyduğu uygun gıda ve tıbbi yardımı alabiliyordu. Ancak, veterinerler ona ayrıntılı bir kontrol yaptığında, ancak kırıcı bir şey keşfettikleri zamandı. Özellikle, yıllar süren yetersiz beslenme onu uzun süre kalıcı göz hasarı ile terk etmişti.
“Özgür yaşta beslenme yetersizliği nedeniyle Dolo’nun retina atrofisi var ve bu onu çok sınırlı bir vizyonla bıraktı” dedi. “Bu nedenle yeni ortamına alışması daha uzun sürecekti; daha önce yaşadığı her şeyden daha büyük ve daha karmaşık ve teşvik edici bir alan. ”
Acı bir şekilde, bu haber, Dolo’nun bir gün doğaya geri dönebileceği yönündeki umutları yok etti. Aslında, tutsak tutulması, onun esaret altında tutulduğu gerçeğiyle birleştiğinde, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’nın hemen dışında bulunan Born Free’deki Ensessakotteh kurtarma merkezinde daha iyi olacağı anlamına geliyordu. Böylece, Mart 2011’de aslan yeni açılan tapınağa taşındı.
Ancak onu Ensessakotteh’e götürme süreci kolay olmadı. Gerçekten de, bir tahta konteynere konmadan önce aslan sakinleşmek zorunda kaldı ve nakliye için minibüsün arkasına çekildi. Ancak o zaman sonsuza dek evine giden uzun yolculuğa başlayabilir.
Dolo kısa hayatında çok acı çekti, ”Born Free Foundation’ın kurucusu Virginia McKenna OBE, barınağa geldikten sonra söyledi. “Ona, hak ettiği özen ve sevgiyle, doğal ve güvenli bir ortamda mutluluk sunabileceğimiz için çok mutluyum.”
Ancak, Dolo, eski hayatından o kadar travmatize edildi ki, ilk başta yeni çevresinden uzaktı. Gosset, Dodo’ya “Şaşırtıcı derecede Dolo sınırlanmadı” dedi. “Kutusundan ayrılmak istemedi ve memnuniyetsizliğini kükredi. Bu [kükreme] beklenmedik, sağır edici ve biraz korkutucu olmaktan çok daha fazlaydı, ancak uzun bir ara verdikten sonra yeni evine girdi. ” ve Safia isimli kadın arkadaşın yardımından sonra, Dolo kısa süre sonra yeni büyük yeşil kasasına hayat verdi. Safia, esaretten kurtarıldı ve tamamen farklı karakterler olmasına rağmen, Dolo ile özel bir bağ paylaştı. “Dolo, arkadaşı Safia kadar aktif değil, ancak ılık güneşin tadını çıkarmayı veya ümit veren Safia şirketinin gölgesinde uyumayı seviyor” dedi.
Yakında, aslında, Dolo yeni evini keşfetmeye başladı ve çoğunlukla çalılıklarda oynarken ya da gölgede biraz kestirmenin tadını çıkarırken görülebilirdi. Şimdi müthiş bir yelesiyle spor yaparken, arka bahçede zincirlenmiş bulunandan tamamen farklı bir kedi gibi görünüyordu. Dahası, aslan hızla Born Free’de sert bir favori haline geldi ve bakıcılarına göre, Dolo her gün daha da güçlenerek doğduğu güçlü yaratığa benzemeye başladı. Durumunu “ormanın kralı” olarak vurgulayan aslan, kutsal alanın üzerine sarkmaktan başka bir şey sevmedi. Yıllarca ihmal edildikten sonra sesi nihayet duyuluyordu ve kaydettiği inanılmaz ilerleme ile birlikte, Dolo’nun hikâyesinin Etiyopya’da güçlü bir koruma sembolü haline gelmesini umuyor. Gerçekten de, Born Free’deki yeni hayatı, kedinin ülkedeki yasadışı hayvan ticareti ile ilgili bir sohbete katılmasını sağlamıştır. Ve Dolo’nun kendisi asla vahşi hayata geri dönmeyecek olsa da, hikâyesini paylaşarak kurtarıcıları diğer büyük kedilerin kaderinden kaçabileceği konusunda umutlu.
Youtube: https://www.youtube.com/c/KesinBilgiTR/
Twitter: https://twitter.com/Kesinbilgiyt/
İnstagram:https://www.instagram.com/kesinbilgitr/
Facebook: https://www.facebook.com/kesinbilgitr/
Pinterest: https://tr.pinterest.com/kesinbilgi/
Adreslerinden takip edebilir, Paylaştığımız Tüm Güncel İçeriklere Ulaşabilirsiniz. İlgi ve Alakanız İçin Tekrardan Teşekkürler…